Om gynekomasti

Gynekomasti är ett symtom av att brösten hos män växer. Orsaken är en utveckling av bröstkörtlarna, vilket normalt bara sker hos kvinnor.

Gynekomasti är den medicinska benämningen på manlig bröstutveckling och kommer från grekiskans ord för kvinna (gyne) och bröst (mastos).

Då vi alla är olika behöver orsaken nödvändigtvis inte bero på förstorad bröstkörtel utan kan istället vara en följd att man har en större deposition av fett i böstet. Om så är fallet slipper du förmodligen ett större ingrepp och det kanske räcker med att ta tag i kondition och motion eller i annat fall med en fettsugning.

Den vanligaste orsaken till gynekomasti sägs dock vara en obalans mellan östrogen och testosteron i kroppen. Detta är oftast normalt under puberteten då östrogen dominerar innan testosteronet når vuxennivårer. Gynekomasti kan även bero på om du tidigare gått upp mycket i vikt eller missbrukat anabola steroider.

En operation kostar mellan ca 20 000 – 30 000 kr hos de flesta plastikkliniker. Priser varierar såklart en hel del så ring och jämför. Du kan även få din operation bekostad av Landstinget om du står på dig och säger att du lider av gynekomasti, mår eller har mått dåligt på grund av detta. Du bör vara beredd på att det troligen tar längre tid att få tid till en operation via Landstinget men har du inte bråttom och hellre känner för att lägga dina 30 000 kr på en fin resa så är ju valet självklart!

Senaste kommentarer
    >